8 Şubat 2018 Perşembe

ESKİ KIRANER EVİ / YENİ SEYİR CAFE

KIRANER EVİ
(Şimdiki SEYİR CAFE)
Adres:Prof. Muammer Aksoy Caddesi (2. Cadde) No:2 Bahçelievler Mah. Çankaya
Ada/Parsel:2617/13
Yapının Tipi:Müstakil Konut
Mevcut Kullanım:Konut Dışı
Yapı Hakkında
Çankaya İlçesi Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan Kıraner Evi, 1960’lı yıllarda üretilen müstakil konutlar içerisinde mekân zenginliği, açık plan anlayışı, özgün malzeme kullanımı ve cephe düzeni ile önemli bir yere sahiptir. Toplam 700 m2’lik alan kullanımı olan yapının tasarımının kime ait olduğu bilinmemektedir. Kıraner Evi’nin ilk projesi 1958 yılına tarihlenmektedir. Ancak dosya bulgularından ilk projenin esas alınarak 1965 yılında yeni bir proje hazırlandığı, bu projede yapılan değişikliklerle hazırlanan tadilat projesinin ise 1966 yılında onaylandığı anlaşılmaktadır. Aynı yıl inşaatı tamamlanan yapı iki bodrum kat, zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır.
Kıraner Evi üst gelir grubu için tasarlanan bir müstakil konut olarak tasarımcıya birçok açıdan özgürlük tanımış ve tasarımcının bazı parametrelerden bağımsız olarak nitelikli bir yapı üretebilmesi mümkün olmuştur. Yapı tek bir prizmatik kütleye düşeyde eklenen küçük bir kütlenin öne taşırılması ile elde edilmiştir. Ön cephe kurgusu yatayda uzanan teraslarla güçlü bir etki oluşturacak biçimde, bu teraslardan geriye doğru çekilen geniş cam yüzeylerle oluşturulmuştur. Burada yer alan merdiven ve hemen yanında yer alan havuz konutun ortak yaşam mekânlarının bahçe ile kurduğu güçlü ilişkiyi yaratan mimari elemanlardır. Yapının girişi doğu cephesinden verilmiş, basamaklarla yükseltilen girişin üzeri betonarme saçakla kapatılarak tanımlanmıştır. Yapının tüm cephelerinde oluşturulan pencereler doluluk-boşluk dengesini kuracak biçimde mermer kaplama yüzeylerle çerçeve içine alınmış, ya da düşeyde dolu yüzeyler olarak vurgulanmıştır. Yapının üzerinde yer alan teras, alt kotlarda yer alan terasların yarattığı yatay etkiyi güçlendirmiş, aynı zamanda yapının tasarımını sonlandıran güçlü bir öğe olarak ön plana çıkmıştır.
Kıraner Evi’nin planlaması bahçe ile mümkün olduğunca ilişki kuracak mekânların açık plan kurgusuna göre bir araya getirilmesi biçimindedir. Yapının ikinci bodrum katında kazan dairesi yer alırken, bir üst katta hizmetçi odası, çamaşırhane, ütü odası, depo gibi mekânlar zemin katın yükseltilmesi ile gün ışığından faydalanacak biçimde düzenlenmiştir. Girişte yer alan genişçe bir antre kuzeyinde ve güneyinde yer alan misafir ve çalışma odaları ile doğrudan bağlantı sağlarken batısında yer alan ana merdiven ile de ilişkilenmektedir. Ana merdiven merkeze konumlandırılmış ve üst katlarda kullanılan galeri boşlukları ile tasarımın ana öğesi haline gelmiştir. Oval formdaki bu merdivenin kuzeyi salon olarak kullanılırken, güneyinde bir bar bulunmaktadır. Salonun batısında yer alan kütle hem yapının ana kütlesinden dışarı taşırılarak, hem de salondan ayrılarak, özel bir yemek odası haline getirilmiştir. Salon ve yemek odası arasındaki duvarda bir şömine yer almaktadır. Bu mekânlar yapının ana caddeyi karşılayan bölümde yer alan bahçesi ile teraslar vasıtasıyla doğrudan ilişkilidir. Yemek odasının güneyine konumlandırılan mutfak yemek odası ile bir diğer merdivenin yer aldığı mekân aracılığıyla ilişki kurmaktadır. Yapının birinci katında merkez, salon için ayrılmış geniş bir mekândır ve bu mekânın iki yanında yer alan yatak odaları ve banyolar ile antreler aracılığıyla bağlanmaktadır. Yapının terasına merdivenle geçiş sağlanmıştır. Kıraner Evi, özgün planlaması, güçlü cephe kurgusu, yalın ancak dengeli kütle kompozisyonu, malzeme kullanımı ve detayları ile konut tarihi yazımında öne çıkan özel örneklerden birisidir.
Mimarı: Bilinmiyor
Mimari Proje Onay Tarihi: 05.08.1958
Tadilat Projesi Mimarı: Bilinmiyor
Tadilat Projesi Onay Tarihi: 24.11.1966
Dosya Bulguları
1. Tadilat Onay: 05.08.1965, Ruhsat: 15.12.1965
2. Tadilat Onay: 24.11.1966, Ruhsat: 28.11.1966
Ruhsat yenileme 10.12.1965 te yenilenmiştir.





Bu bölüme kadar kaynak bilgi alınan kaynak site :
http://sivilmimaribellekankara.com/

İÇ MEKAN

İç Mekan Fotoğrafları ailesi bu evde 45 yıl yaşayan Güler Akgül Uyanık tarafından temin edilmiştir.
1965'den sonra







MAHALLELİMİZİN YORUMLARI

Şükran Kibar :Evin içinde kocaman bir akvaryum vardı gelip geçerken hayran hayran izlerdim;;

Nevin Emre Aybar :
Ankaray yapılacağı sırada bu evin altından geçecek şekilde planlanmış. Böylece Beşevlere kestirmeden ulaşılması hedeflenmiş. Evin sahibi istimlakı önlemek için yapılan teklifi kabul etmiş. Dolayısıyla altından Ankaray geçiyor diye duydum. Derin temel kazılamayacağından buraya çok katlı bina yapılması imkanı yokmuş. Müteahhitler bu nedenle ilgilenmiyorlarmış. 

Tuğrul Ülgen :Bu ev bir dönemde Ankara'nın yollarını yapan Demokratların ünlü müteahhidi, Zafer Gazetesi sahibi Muammer Kıraner isimli çok varlıklı bir müteahhite aitti..Kendisinin Ulus'da bir de paralı, Özel Mühendislik Yüksek Okulu vardı..Evet dönemin (devlet destekli müteahhiti) Kıraner'in evidir...Çok sonraları, aile fertleri, Söğütözü tarafında bir köşk yaptırdı...Bunların bir de Özel İktisadi Ticari Yüksek Okulu vardı Ulus'da...

0 yorum :

Yorum Gönder